Gå videre til hovedindholdet

Huskøb - Den komplette guide til førstegangskøberen


Er du ved at overveje at købe hus?
Så er der rigtigt mange informationer derude som du bør kende til, tænke over og huske inden du går i gang.

Drømmehuset

Det skader aldrig at være tålmodig, så du kan se på mange forskellige typer huse, og kan se hvad du har af muligheder i huse, og hvad du får for hvilke penge. Nogle ønsker håndværkertilbud, andre ønsker et der skal finpudses lidt detaljer, andre ønsker et hus der har alt de ønsker sig, og andre ønsker et helt nyt hus.
Tag dig derfor god tid til at tage rundt og se på mange forskellige huse, også selv dem du allerede fra starten ved du ikke vil købe - blot for at få noget inspiration, og muligvis se ting du skal se efter i andre huse.

Hvad skal du se på?

  • Se på vindueskarme, og døre. Skaller de af? Er de vedligeholdt med maling/olie så de ser pæne ud? Er der fugt eller svamp i kanterne? Hold gerne en hånd langs karmen, for at mærke om det trækker fra døre og vinduer. Det kan blive dyrt hvis du skal skifte alle ruder og døre på grund af de er dårlige, eller fordi det trækker ind til vinter og det er koldt.
  • Se på sammensætningen af rummene - hvad har du af muligheder, ligger de korrekt i forhold til hvad du ønsker nu, og kan de passe til i fremtiden?
  • Gulvene - Hvad type er de? Standen? Hvis du har hund eller små børn kan de meget hurtigt lave mærker i gulvene, og så er det måske ikke værd at betale ekstra for nylagte gulve.
  • Eludtag - Hvor er de og hvor mange er der i rummene? Tænk på hvordan du ville indrette rummet og hvad du så skulle bruge lys til hvor? Ville du skulle have mange forlængerledninger rundt i huset? Se også på dem i loftet.

Økonomi - Lånetyper

For langt de fleste har de ikke selv alle pengene til at købe huset, derfor skal de ud og låne.
Det er kun muligt at låne 80% af lånebeløbet i realkreditslån, og de sidste 20% skal så enten lånes af banken, eller at du finansierer det selv.
Realkreditlån er et billigt (rentemæssigt billigt) langsigtet obligationslån, hvor de sidste 20% som regel er noget som banken tager højere rente for.

Råd til den dyre, før du kan få den billige

Mange banker har et princip om du skal have råd til det lån, hvor du har 80% af realkreditlånet i et 30 års fastforrentet lån, og de sidste 20% i et fastforentet lån i banken. Derved er der ingen risiko, udsving og usikkerhed for hverken dig eller banken for det er beregnet du kan sidde i det lige indtil det hele er betalt.
NÅR du har råd til dette, så kan de give dig mulighed for at få et billigere lån, hvor fx renten kan svinge mere, og renten fastsættes for en kortere periode (så er den mere usikker, men som regel også lavere).

Sammenlign beregninger

Når du har fået din bank til at give dig forskellige lånemuligheder, så snak med andre banker om hvad de kan tilbyde. Eventuelt tag de andre tidligere tilbud med, så de kan se hvad de skal slå.
Sådan får du bankerne til at komme med så billige lån som muligt, men samtidigt kan du se hvor samarbejdsvillige de er. Nogle er bestemmende i en diktatorisk maner med at du skal gøre alt efter deres måde, og andre har ting der er faste og andre ting man kan diskutere hvad der passer bedst til din stil.

Afdragsfrie lån

Afdragsfrit betyder du har et lån, du ikke afdrager på i en åre-række. Det vil sige du udelukkende skal betale de renter der er på lånet, og dermed er lånebeløbet det samme efter denne åre-række.
Så hvis du låner 2 millioner som afdragsfrit lån i 10 år, så efter de 10 år skylder du stadig 2 millioner. Dog har du nu kun 20 år tilbage (de 10 år der er afdragsfrie af de 30 år) til at afdrage de 2 millioner som gør at det bliver dyrere fordi du kun har 2/3 af tiden tilbage til at afdrage samme beløb.
Så rigtigt billigt i 10 år, men rigtigt dyrt derefter også.
Ofte så er der mange der vælger afdragsfrie lån fordi banklånet er mange gange dyrere i renter, og derfor kan de hurtigere betale deres banklån af og spare de mange renter.
Det er forskelligt hvordan folk ønsker at stykke deres lån sammen, men der er mange der vælger denne løsning fordi de ikke har hele beløbet til bankens andel (de 20% af husets værdi).

Populære opslag fra denne blog

Mathilde Isbombe

Denne opskrift er "lånt" herfra . Isbombe (6-8 personer) Ingredienser: 175 g makroner 2 dl Matilde kakaomælk 1 dl fløde-likør, fx Baileys 2 liter vaniljeflødeis Pynt: Grofthakket mørk chokolade Bagetid: Ca. ½ time ved 175°. Sådan gør du: Knus makronerne groft og kom dem i en skål sammen med kakaomælk og Baileys. Stil blandingen tildækket i køleskabet i mindst ½ time. Beklæd en 3 liters røreskål indvendigt med plastfolie - sørg for at folien går op over kanten. Skær isen i tern og pisk dem hurtigt til en fast softice, fx med en håndmikser. Kom ¾ af isen i skålen. Pres isen let sammen og lav en fordybning i midten. "isskålen" skal være helt tæt og uden huller. Kom makronblandingen i. Fordel resten af isen over ...

Auto-Forum Roskilde - De dyre "tilbud"

Har for noget tid siden været ude at se på bil i Roskilde hos Auto-Forum. Desværre ikke nogen god oplevelse. Manden der skulle være ekspedient gad ikke engang kigge på os før vi gik helt hen til ham og stod foran ham. Vi spurgte om vi kunne prøvekøre den røde Seat der stod udenfor, og så begyndte snakken ellers om at det var en lækker fin bil - som om han hellere ville snakke end at lade mig bag rattet. Efter endnu et par spørgsmål om vi måtte prøve den, og om det var praksis at folk købte biler uden at have prøvet den, så gik han med til vi kunne prøve den. Han gik ud efter en lille dunk og fyldte noget der ligner 2 liter på, så vi lige kunne trille rundt i området og prøve den. I min verden skal man kunne køre på små byveje, og alt imellem til motorvej for at se hvordan den trækker og går etc. og der er 20 km altså lidt at prøve det på. Vi kommer så tilbage og har nogle spørgsmål nu vi har prøvet den, og han begynder at snakke om de snart lukker, men da jeg spørg om de...

Udlændingepolitik: Prøveperiode for at blive dansker?

Vi har igennem de seneste mange år fået rigtigt mange ubehagelige indvandrere til Danmark, som har lavet vold, kriminalitet og ikke ville arbejde, men bare få store summer af penge. Så kommer man til at tænke på hvordan man får et arbejde - her har man en prøveperiode så man lige kan se om du virkeligt har tænkt dig at lave noget fornuftigt, eller om du er en doven Robert. Det sikrer firmaet at du er reel i dine hensigter, og du viser du vil integrere dig i firmaet, dens kultur, medarbejdere, vil arbejde for at vi kan nå nye højder. Alt det kæmper du for, for at du kan få lov at få de vilkår som alle de fastansatte i firmaet. Så du kan få pension, sundheds sikring, frugt og grønt ordning, forskellige sociale foreninger, fordelsprogrammer, flekstid, og alt hvad der ellers tilbydes af goder. Du kan få lov til at se på dette og prøve det i en begrænset periode, og så bevise du vil arbejde hen imod det bliver bedre for os alle sammen så vi kan bibeholde disse goder, løn og velfærd. O...